ekkoløse kvekk

tirsdag, mai 23, 2006

Stevia


Jeg har i det siste blitt begeistret for Stevia. Og jeg har ikke smakt ordentlig på det en gang.
Men jeg er lei av sukker. Blir dårlig av det, og ikke rart det ettersom det ikke bare er vår egen organisme som tar til seg denne næringen ;) Med andre ord, bakteriene og den innvendige soppen får det finfint med sukker. Stevia derimot, har så vidt jeg vet ingen sånn funksjon, og det er ikke tilstrekkelig bevist at det kan gjøre noe særlig annet enn å senke mannlig fertilitet (med flust av unntak, slår man opp i pressa) og å skape uheldige nedbrytningsprodukter i kroppen (aspartam brytes bl.a ned til metanol, men det er greit da). I Japan har søtstoffkonsumet bestått av 40% stevia i lengre tider, og der har ingen ting skjedd. De går bare rundt er friske og ser unge ut der borte.

Til saken: Stevia er forbudt som tilsetningsstoff i Norge pga. dritt-EU. Det er nok litt lobbyvirksomhet fra visse industrier ute og går. Men planter går tydeligvis greit, for jeg kjøpte en på Rema. I kveld fulgte jeg instruksjonen om hvordan man tilbereder. Kok i 10 minutter. Ehm... Før koking hadde bladene en ganske søt smak (det er jo verdens søteste plante, så det skulle jo bare mangle). Etter koking hadde de omtrent ingen smak. Jeg silte ut bladene og kasta dem, helte vannet i et glass og forberedte meg på å klare meg uten suketter i teen noen kopper framover. Men vannet smakte omtrent INGEN ting annet enn, ja nettopp, vann. For en skuff!!! Fordampet søtsmaken!?!?!?

Tenkte jeg skulle prøve å bestille en boks Stevia på nettet. Jeg fant to norske butikker som har det, og det var probiotika.no og Bergen Akvarieutleie (!!!). Ikke så billig at det gjorde noe. Til sammen måtte man betale 437 kr for 500 gram stevia-søtstoff. Da lar jeg heller innvollene mine bli soppbefengt. Diabetes 2, kom og omfavn meg!